Esam izstrādājuši MAPAX® risinājumu klāstu, lai pārvarētu problēmas, ar kurām sastopas gaļas (liellopu, cūkgaļas un putnu gaļas) nozares speciālisti.
Oglekļa dioksīda (CO2) iedarbība uz baktēriju augšanu gaļā un putnu gaļā galvenokārt ir kavējoša. Svaigas gaļas gadījumā vislielākās problēmas rada aerobās "pseudomonas" baktērijas veids.
Īpaši izteikta problēma ir oksidēšanās radītā gaļas sarkanā pigmenta krāsas izbalēšana. Lai saglabātu tās sarkano krāsu, svaigajai gaļai nepieciešama atmosfēra ar augstu skābekļa līmeni (60 - 80%). Tas saglabā augstu skābekļa līmeni gaļas mioglobīnā. Gaļai ar izteiktāku pigmentu, tādai kā liellops, nepieciešama augstāka skābekļa koncentrācija nekā gaļai ar zemāku pigmentācijas līmeni, piemēram, cūkgaļai.
Ar pareizo MAPAX maisījumu pie +3 oC praktisko glabāšanas ilgumu gala patērētāja iepakojumā var palielināt no 2-4 dienām līdz 5-8 dienām. Izmantojot oriģinālos iepakojumus sadales tīklā, augstais CO2 līmenis var paildzināt glabāšanas laiku vēl vairāk.
Lūdzu noklikšķiniet, lai palielinātu attēlu.
Aizsargatmosfēras - MAP maisījumi – svaiga gaļa
Produkts |
Sarkanā gaļa |
Putnu gaļa |
MAPAX gāzu maisījums |
20% CO2 un |
30-80% CO2 un 20-70 % N2 vai 20% CO2 un 80% O2 |
Gāzes apjoms atkarībā no svara |
100-200ml uz 100g gaļas |
100-200ml uz 100g gaļas |
Tipiskākais glabāšanas ilgums |
2-4 dienas gaisā |
7 dienas gaisā 16-21 dienas ar MAP |
Tipiskākais materiāls* |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
Tipiskākā iekārta |
Vakuuma tipa iepakošanas iekārta |
Vakuuma tipa iepakošanas iekārta |
Glabāšanas temperatūra |
No +1 oC līdz |
No +1 oC līdz +3 oC |
*PVC aizstāts ar APET vai PS/EVOH PVdC aizstāts ar WVOH vai OPA |
Putnu gaļa
Putnu gaļa ir īpaši uzņēmīga pret baktēriju izraisītu sabojāšanos, iztvaikošanas radītiem zudumiem, nepatīkamas smakas rašanos, krāsas izbalošanu un bioķīmisko sabojāšanos. Iekšu izņemšanas laikā sterilie putnu gaļas audi strauji saindējas.
Putnu gaļai gāzes iepakojumā praktiskais glabāšanas ilgums ir no 16 līdz 21 dienai. Iepakojuma augšējai, tukšajai daļai jābūt gandrīz produkta apjomā. Pretēji sarkanajai gaļai putnu gaļas virsma, saskaroties ar skābekli, neatgriežami nezaudē krāsu.
Putnu gaļas bojāšanos galvenokārt izraisa mikrobioloģiskās augšanas process, ko īpaši veicina "pseudomonas" un "achromobactera" ģints baktērijas. Aizsargatmosfēra ar CO2 efektīvi aizkavē aerobās baktērijas efektīvi. Lai ievērojami paildzinātu putnu gaļas glabāšanas laiku, CO2 līmenim jābūt lielākam par 20%.
Veicot neapstrādātas putnu gaļas iepakošanu, ar saplakuša iepakojuma un pārmērīga liekā mitruma (kondensāta) veidošanos saistītās problēmas var novērst, palielinot gāzes/produkta attiecību, ja tiek izmantots augstāks CO2 līmenis. Ja iepakojuma saplakšanas problēma nepastāv (piemēram, lielapjoma un oriģinālie maisi), ieteicams izmantot 100% CO2. Gan mazumtirdzniecības, gan lielapjoma aizsargatmosfēras iepakojumā par inerto pildgāzi tiek izmantots slāpeklis.